Een reactie plaatsen, maar liever niet met naam en al? Mail je reactie en de titel van het bericht waar je op wilt reageren naar gaia.filosofie@gmail.com en we plaatsen je anonieme reactie zo snel mogelijk!


11-02-2010

Wat is de mens?


Mens zijn, wat is dat nou? Eigenlijk is het vreemd, we zijn het allemaal al ons hele leven, maar we kunnen niet uitleggen wat het nou eigenlijk inhoudt.
Het wordt nog lastiger omdat er tot nu toe eigenlijk geen sluitend antwoordt op gegeven is, als je het aan vijf mensen vraagt, heb je vijf verschillende antwoorden.
Toch wordt het hier alleen maar leuker van, dit zijn de vragen waar we in de filosofie naar uit kijken. Wie wil er nou een vraag beantwoorden, terwijl de oplossing al bekend is? Daarom pakken wij onze kans en voegen ons antwoord toe aan de brij van theorieën die er al is, en hopen dat dat van ons de beste is.

Hoewel we er het liefst zelf over nadenken is het ook belangrijk om een aantal bekende antwoorden te geven.

De mens als denkend dier
Onderandere Aristoteles typeert de mens als denkend dier. De rede is wat de mens onderscheid van de rest van de dieren.

De mens als product van de evolutie
Ik hoef maar één naam te noemen en iedereen weet al waar ik het over heb. Charles Darwin bedacht de evolutietheorie. In deze theorie ontwikkelen soorten doordat alleen degene met de sterkste eigenschappen overleeft, zich voort kan planten, en zo deze sterke eigenschappen overdraagd. Op deze manier is ook de mens ontstaan.

De mens als schepping van God
Een ander standpunt is dat de mens gecreerd is door God. God heeft de mens gemaakt als kroon op zijn schepping en de menselijke soort is vanaf het begin der tijden onveranderd gebleven.

Ontzettend veel filosofen hebben nog oneindig veel andere theorieën bedacht over wat het nou betekend om mens te zijn. Wij doen ons best om daar die van ons aan toe te voegen.

Heb je zelf een mening over mens-zijn? Twijfel niet en plaats een reactie!



Bronnen:
- Cogito, ik denk: inleiding in de filosofie, door Eva Anne le Coultre
- Het oog in de storm, door Ellen Geerlings

Geen opmerkingen:

Een reactie posten