Een reactie plaatsen, maar liever niet met naam en al? Mail je reactie en de titel van het bericht waar je op wilt reageren naar gaia.filosofie@gmail.com en we plaatsen je anonieme reactie zo snel mogelijk!


16-02-2010

Diana, Wat is mens zijn?


Hallo,

Er wordt al heel lang een onderscheidt gemaakt tussen mensen en dieren, waarom word dit eigenlijk gedaan?
Het lijkt zo normaal; "omdat iedereen er hetzelfde over denkt en het gewoon zo is."
Maar weinig mensen kunnen een goed argument geven voor dit onderscheidt.

Als relativist zal ik proberen een duidelijk standpunt te geven, waarom de mens zo anders is dan een dier.

Mensen hebben cultuur, dieren hebben dat niet. Aristoteles zegt 'mens als lachende dier', hiermee wil hij duidelijk maken dat een mens wel kan lachen, lol hebben en/of spelen, maar dit is in mijn optiek niet helemaal juist. Denk maar eens aan een jonge hond of een jonge kat, die zijn dol op spelen! Ook als een dier wat ouder is speelt het nog, maar soms wel wat minder vaak.

Arthur Schopenhauer heeft een theorie over spel en cultuur; als mens hebben wij krachten gekregen van de natuur, deze krachten zijn bedoelt voor de strijd tegen nood. Als we de nood overwonnen hebben, kunnen we met onze krachten "spelen". We moeten ook met deze krachten spelen, anders worden we slachtoffer van verveling.
Volgens Schopenhauer zijn nood en verveling, of angst voor verveling, dan ook de drijfveren van onze activiteiten en dus onze cultuur.

Maar zoals ik al heb verteld kan een dier ook spelen, en hij heeft ook krachten van de natuur gekregen. Een dier gebruikt die krachten ook wel eens tegen de verveling. Een kat jaagt immers nog altijd op muizen en vogels bijvoorbeeld.
Als je dan de theorie van Schopenhauer ernaast legt, zie je dat dieren eigenlijk ook hun eigen cultuur hebben.

Mens en dier hebben dus zeker overeenkomsten. Maar een mens heeft over veel dieren meer macht (niet over alle dieren). Hierdoor kunnen wij veel onderzoeken doen over dieren en zo zijn onderzoekers te weten gekomen dat apen, waar wij van af stammen, ook best slim zijn.

Tot nu toe, lijkt het erop dat een mens niet erg veel verschilt van een dier.

Maar denk maar eens aan ons gewone leven, we werken, gaan naar school, er is rechtspraak, er zijn wetten, er is een regering, we hebben allerlei verschillende apparaten en ga zo nog maar even door.
Bij dieren zijn er geen vastgelegde wetten, en er is dus ook geen rechtspraak. Als een dier het niet eens is met wat een ander dier hem heeft aangedaan zal hij zijn ´vijand´ aanvallen.
Bij ons zijn wetten wel vastgelegd en word er toezicht gehouden dat deze wetten grotendeels goed nageleefd worden door de bevolking.

Het is misschien wat ver gezocht, maar wat denk je van vakantie? Wij gaan met vakantie of gaan een weekendje weg, maar heb jij ooit een olifant op vakantie zien gaan?

Een dier zie je ook niet op een kantoor zitten achter een computer, hij moet overleven in de natuur door te jagen.

Dit waren een aantal verschillen tussen mens en dier.

Tot slot wil ik mijn standpunt geven over het onderscheidt tussen mens en dier.

Er zijn veel overeenkomsten tussen mens en dier, beide hebben ze cultuur en spel, ook hebben ze beide verstand, de een soms wat meer dan de ander.
Maar er zit veel verschil in de culturen, dieren moeten jagen om te overleven in de natuur, wij moeten werken om zo ons eten te verdienen en dus te overleven.



Bronnen:
- Het oog in de storm, door Ellen Geerlings (Hoofdstuk 7.7 Arthur Schopenhauer)

1 opmerking:

  1. Diane, Als eerste zou ik willen opmerken dat een mens in wetenschappelijke zin een zoogdier is, de Homo Sapiens, die afstamt van een groep primaten (aapachtigen). Dieren heben zeker ook een cultuur, vooral bij de intelligentste van de dieren zie je een duidelijk verschil tussen dieren. Het spelen: Mensen spelen met dingen om de volgende redenen: 1, als kind spelen mensen om de zintuigen te leren kenen, de omgeving te leren kennen en om sociale banden op te bouwen binnen een groep (net als in de natuur) Verder zijn mensen in tegenstelling tot veel dieren in staat om door het gemis aan gezichtshaar een groot scala aan gezichtsuitdrukkingen ten toon te stellen. Verder het spreken: Verreweg de meeste dieren zijn in staat om onderling te communiceren. Hetzij door geluid, hetzij door beweging. Verder vind ik ook dat je de termen instinct "de kat jaagt op de vogel" en cultuur niet kunt vergelijken. Vooral omdat de mens vrijwel de hele wereld beheerst en zich daarom een aantal gewoonten eigen heeft gemaakt die niet direct voor het overleven van de soort instaan. Ook de mens is nog steeds onderhevig aan de oerinstincten. Dit zijn onder meer: Voeding, geweld en sex. Drie dingen die onmiddelijk voldoening geven. Bij dieren is er wel zeker een rechtssysteem dat zich meestal uit in territoriumdrang of voedsel-toeeigening. Hoevaak zie je dat niet nog bij mensen? een jonge gast die teveel praatjes krijgt binnen een bedrijf wordt overgeplaatst of ontslagen. Net als dieren zijn mensen steeds bezig om zichzelf te verrijken. Wat ons mensen zo verschillend maakt van dieren is dat mensen bijzonder veel tijd over hebben omdat de basisbenodigdheden (eten, drinken, kleding en onderdak) ons vrijwel gegeven worden. men heeft tegenwoordig 4 economische sectoren. vroeger was dat er 1 namelijk: jagen en verzamelen. Net als de dieren.

    Adriaan Roest
    Excuses voor eventuele spelfouten, foutief woordgebruik en het ontbreken van een bronvermelding. Het is al 44 uur geleden dat ik geslapen heb door een kleine misplanning. Voor eventuele vragen: mail. Dea3aan4@hotmail.com

    BeantwoordenVerwijderen