Een reactie plaatsen, maar liever niet met naam en al? Mail je reactie en de titel van het bericht waar je op wilt reageren naar gaia.filosofie@gmail.com en we plaatsen je anonieme reactie zo snel mogelijk!


25-02-2010

De mens als wezen tussen twee werelden


Voor een groot deel, klopt Plato's filosofie wel met het idee dat ik heb van de wereld. Zijn beeld van een menner, met een zwart en een wit paard, spreekt mij erg aan. Al geef ik er wel mijn eigen invulling aan.


Ik heb ook het gevoel dat er een "zwart" en een "wit" paard is. Het zwarte paard is bij mij ook de wereldse, de lusten. Het witte paard, is bij mij niet de ideeënwereld, maar de hemel. Met onze rede moeten we daar het evenwicht tussen proberen te vinden. Gods wil is, dat wij niet meteen in de hemel komen, maar eerst een tijd op aarde rond lopen. Sommige mensen lopen met hun hoofd in de wolken, en hebben niet door dat je eerst hier op aarde moet leven, voordat je in de hemel kunt leven. Je moet niet continu aan het hiernamaals denken, zoals in de middeleeuwen het "memento mori" (gedenk te sterven). Maar je moet er wel bij stilstaan dat er daar boven meer is, en niet in het andere uiterste vervallen, het "Carpe Diem"(pluk de dag), dat in de Renaissance het levensmotto was. Men moet het evenwicht tussen "Carpe Diem" en "Memento Mori" proberen te vinden.


De mens is gedreven. Dit blijkt voor mij het meest uit het feit dat de mens steeds nieuwe dingen verzint, wat er na zijn dood gebeurt. De mens is zeer inventief als het om leven-na-de-dood-gedachtes gaat.

(Toch is het geloof in God, voor mij het enige ware geloof. En, (dit mag ik misschien niet zeggen als christen), ik denk vaak, zelfs al is het allemaal een verzinsel of mijn fantasie, wat maakt dat uit, als ik me daar veilig mee voel?)


De tien geboden, perkament uit 1768

In de bijbel staan de regels beschreven die ik volg. Mijn keuzes maak ik dan ook naar aanleiding van deze regels. De keuzes die ik niet letterlijk met de bijbel in de hand kan maken, maak ik met God in mijn achterhoofd. De belangrijkste regels voor een christen zijn natuurlijk de tien geboden. Deze regels volg ik mijn hele leven al, en zal ik altijd blijven doen. Vaak zie ik de geboden breder, dan als ze eigenlijk bedoeld zijn. Het eennalaatse gebod zie ik meer als: "Gij zult niet liegen". Het laatste gebod, zie ik meer als: "Gij zult eigendommen van uw medemens niet begeren. "

Zo geeft ieder een eigen invulling aan het geloof. Of, tsja, in iedergeval ik...


Hierbij nog de 10 geboden:
De tien geboden
1. Gij zult geen andere goden hebben
2. Gij zult geen afgodsbeelden maken
3. Gij zult de naam van God niet misbruiken
4. Gedenk de sabbat(zondagsrust) en hou hem in ere
5. Eer uw moeder en vader
6. Gij zult niet doden
7. Gij zult geen overspel plegen
8. Gij zult niet stelen
9. Gij zult geen valse getuigenis afleggen
10. Gij zult de vrouw en het huis van uw medemens niet begeren.

1 opmerking:

  1. Alle gedrevenheid leidt volgens mij tot de gedrevenheid tot voortplanten. Mensen hebben misschien slimmere manieren om dit te bereiken dan dieren (Wat trouwens ook alleen maar 'n mening is. is het niet veel makkelijker om een van te voren vastgestelde paringsdans te doen en je dan voort te planten?) In ieder geval de gedrevenheid tot voortplanten is bijvoorbeeld op elk feestje en in elke klas wel te merken. Ook discussies of stoeipartijtjes en bijna alle spelletjes zijn gericht op het laten zien van je krachten. Want hiermee versier je het andere geslacht. Al die stoere verhalen die jongens vertellen, denk je echt dat ze dat doen om jou te vermaken?

    BeantwoordenVerwijderen