Wolfskinderen, een eeuwenoud verschijnsel. Er bestaan veel (fictieve) verhalen over wolfskinderen. Rome zou gesticht zijn door twee wolfskinderen; Romulus en Remus. En natuurlijk Tarzan(1914) en Mowgli(Junglebook;1894), misschien wel de bekendste verhalen over kinderen die opgevoed zijn door dieren. Maar ook tegenwoordig wordt er nog per jaar gemiddeld één wolfskind gevonden.
Wat zijn wolfskinderen?
Wolfskinderen zijn kinderen die opgegroeid zijn in een omgeving met een minimum aan menselijk contact.
Je hebt drie soorten wolfskinderen.
Ten eerste: de kinderen die opgegroeid zijn bij dieren. (2/3 van de wolfskinderen vanaf 1970)
Ten tweede: de kinderen die in een sociaal isolement zijn opgegroeid, dus bijvoorbeeld opgesloten in een kamer. (1/3 van de wolfskinderen vanaf 1970)
Ten derde: de kinderen die alleen opgegroeid zijn, niet bij dieren én niet bij mensen. (4 gevallen bekend)
Onderzoek
Elk wolfskind is natuurlijk anders. Toch hebben alle wolfskinderen een aantal eigenschappen gemeen. In 1941 is hier onderzoek naar gedaan. De overeenkomsten tussen 31 wolfskinderen werden vergeleken. Ze huilen en lachen nooit, zien erg goed in het donker en hebben een sterk reukvermogen. Ze hebben vaak een merkwaardige voorkeur voor de kleur rood. De seksuele lusten tijdens en na de puberteit ontbreken. Ze lopen op handen en voeten, en afhankelijk van het dier waarbij ze zijn opgegroeit eten ze bladeren en rauw vlees. Ze weigeren kleding te dragen, en scherpen hun tanden aan botten. Ook vertonen ze vaak gedrag, dat veel weg heeft van autisme.
In een experiment van Harry Harlow, halverwege de vorige eeuw, werden resusaapjes direct na hun geboorte gescheiden van hun moeder en geplaatst bij een surrogaatmoeder; een levenloze cilindervormige koker van gaas, al dan niet bedekt met lappen stof en een kunstkop er bovenop.
Het resultaat van dit experiment was een generatie van semi-autistische aapjes. Het waren bange, wezenloze dieren, die alleen maar aan zichzelf zaten of de hele dag heen en weer aan het wiegen waren. Ze leken verre van een normale sociale aap.
Aanpassingsproblemen
In de fictieve verhalen, worden wolfskinderen voorgesteld als kinderen met een lange, gelukkige jeugd tussen de dieren. Daarna hebben ze wat aanpassingsproblemen met de menselijke cultuur, maar dat komt na verloop van tijd wel goed. In werkelijkheid hebben deze kinderen vaak grote aanpassingsproblemen. De meeste wolfskinderen gaan dood of plegen zelfmoord. Als ze blijven leven, hebben ze vaak grote moeite om zich aan te passen aan de menselijke samenleving. Ze leren niet of nauwelijks praten, en de omgang met mensen verloopt vaak moeizaam.
Waarom de naam "wolfskinderen"?
De term wolfskinderen bestaat al eeuwen. De meeste kinderen die gevonden werden in het wild, waren opgegroeid tussen wolven. Deze kinderen worden gevangen door wolven, in eerste instantie bedoeld als prooi voor hun eigen jongen. Als de baby echter de geur van de wolven aanneemt, beschouwt de wolvin het kind als een van haar eigen jongen.
Opvattingen
Vroeger werd er vaak gedacht, dat de kinderen van te voren al zwakzinnig waren, en daarom achtergelaten werden door hun ouders. Tegenwoordig wordt vaak gedacht dat de kinderen zich anders gedragen dan "normale" mensen, door gebrek aan menselijk contact.
Zoektocht naar antwoorden
Onder andere het Nature-Nurturedebat maakt veel gebruik van de informatie over wolfskinderen. Ook de vraag of mensen misschien kunnen leren communiceren met dieren, of dieren met mensen, wordt vaak beantwoord aan de hand van deze informatie. De vraag of je kinderen moet laten leven in de omgeving waarin ze zijn opgegroeid, dus bij de wolven in het woud, of ze "terug" moet halen naar de menselijke samenleving, is weer een vraagstuk op zich. Het antwoord hierop zal ook per geval verschillen. Ook zullen deze kinderen misschien een antwoord kunnen geven op onze vraag, of dieren ook cultuur hebben.
Bronnen:
http://pedagogiek.net/content/artikel.php?contentID=983&subname=Opvoeding§ieNR=1&&rubriekID=2
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wolfskind
Een flimpje over een wolfskind:
http://www.youtube.com/watch?v=lMbf8R9BPyg