Een reactie plaatsen, maar liever niet met naam en al? Mail je reactie en de titel van het bericht waar je op wilt reageren naar gaia.filosofie@gmail.com en we plaatsen je anonieme reactie zo snel mogelijk!


04-03-2010

Feminisme

Feminisme,
de beweging van de vrouwen.
Het is nog niet zo lang geleden dat het feminisme is ontstaan.
Tegenwoordig is het heel gewoon dat vrouwen werken, en dat sommige mannen voor de huishouding zorgen. Ook kijkt niemand er meer raar van op dat man en vrouw beide werken en dat er een oppas voor de kinderen is.
Het gaat niet alleen om het werken van de vrouwen, het gaat er ook om dat vrouwen mogen studeren aan de universiteit.
Maar hoe is het nou allemaal ontstaan?

Drie golven van het Feminisme
Tot de 17e, 18e, en 19e eeuw werd de mens algemeen bekeken, maar vanaf de 19e eeuw moest er onderscheid tussen man en vrouw worden gemaakt.

Eerste feministiche golf
Deze eerste golf was van 1870 tot 1920, deze eerste golf was vooral gericht op het verkrijgen van vrouwenkiesrecht.
In Nederland was Aletta Jacobs een belangrijke vrouw, zij was de eerste vrouw die aan de Rijks Universiteit in Groningen heeft gestudeert. Nadat Aletta deze studie had afgerond, is ze huisarts geworden in 1879. Ze heeft nog veel gedaan voor vrouwen in ons land, in 1883 eiste ze het vrouwenkiesrecht. Helaas weigerde de zelfs de Hoge Raad dit.
Vanaf 1917 konden vrouwen al tot volksvertegenwoordiger worden gekozen, pas in 1919 kregen vrouwen boven de 23 jaar kregen ook actief kiesrecht.
Vrouwen mochten dus uiteindelijk wel studeren, maar de vrouwen zaten in de collizen en niet in de collegezaal zelf. Vrouwen werden dus nog niet geaccepteerd, maar nog gediscrimineerd.

Deze eerste feministische golf werd door een aantal factoren wel gehinderd;
1. Fatsoen (dat hield vrouwen maatschappelijk op hun plaats)
2. Opvattingen in de kerk over vrouwen
3. Opvattingen in de psychologie (ging uit van een traditioneel vrouwenbeeld)

Tweede feministische golf
Deze golf was een opleving van het feminisme in de periode 1960-1989. In deze periode heeft Simone de Beauvoir een grote rol gespeeld.
Haar boek La deuxiéme sexe, of ook wel de tweede sekse, word beschouwd als aanleiding voor de tweede golf. Haar boek kwam uit 1949, maar de echte opkomst van de feministen kwam in 1963.
Ze beschrijft in haar boek de eerste sekse (het mannelijke geslacht) en de tweede sekse (het vrouwelijke geslacht), de eerste sekse vertegenwoordigt het redelijke, de cultuur en de norm. De tweede sekse vertegenwoordigt hetgeen wat door het redelijke moet worden bedwongen, dus; de natuur, de begeerte en het kwaad.
Simone de Beauvoir wil met haar boek duidelijk maken dat het verschil tussen het mannelijke en vrouwelijke gemaakt is en niet een natuurfeit is. In de openings zin van haar boek kun je dat al opmerken; "Vrouwen zijn n iet als vrouw geboren, maar tot vrouw gemaakt." Ook wou De Beauvoir economische onafhankelijkheid voor vrouwen.
De Beauvoir werd tot de existentialisten gerekend en dat betekende dat ze uitging dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid had ten opzichte van iedereen om hun heen.
Dit was een basis voor de stereotypering van de feministische vrouw, omdat vrouwen gingen strijden voor hun eigen rechten, ze wouden onafhankelijk van een man zijn, ze wouden ook werken en studeren. Er werd dus duidelijk gestreden voor de onafhankelijk van de vrouw!

De doelen van deze golf op een rijtje;
1. Economische onafhankelijkheid
2. Seksuele bevrijding
3. Herverdeling van zorgverantwoordelijken
4. Verovering van politieke macht

Denk bij deze golf ook aan de actiegroepen zoals;
- De man vrouw maatschappij ("Het persoonlijke is politiek")
- Dolle mina's ("Baas in eigen buik")

Derde feministische golf
Dit is de derde en laatste golf van het feminisme tot nu toe, deze golf was niet zo heftig als de andere twee golven. Deze golf liet van zich horen in de jaren '90. Toen hadden vrouwen al veel rechten; ze mochten studeren, werken, ze hadden kiesrecht, en waren niet noodzakelijk afhankelijk van een man.
In deze periode kwamen de etnische-culturele minderheden vooral als onderwerp van discussies.
Er staat dan vooral diversiteit centraal. De rechten van allochtone vrouwen, lesbiennes en gehandicapten verdedigd, allemaal etnische minderheden dus.



Bronnen:
1. Het oog in de storm, door Ellen Geerlings
2. http://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_feministische_golf
3. http://www.opzij.nl/opzij/show/id=32458

Geen opmerkingen:

Een reactie posten