Een reactie plaatsen, maar liever niet met naam en al? Mail je reactie en de titel van het bericht waar je op wilt reageren naar gaia.filosofie@gmail.com en we plaatsen je anonieme reactie zo snel mogelijk!


10-03-2010

Feminisme terecht?


Feminsisme, vrouwen staat op, en strijdt voor uw rechten. De typische feminist, wat is dat nou? Als ik feminist zeg zullen de meeste mensen gelijk denken aan de dolle mina's, aan acties als BAAS IN EIGEN BUIK, aan vrouwen in mantelpak op weg naar hun werk. Vrouwen als kopieën van mannen. Hoe komt het dat deze vrouwen nu juist zo typerend geworden zijn voor het feminisme?
Ik denk persoonlijk dat deze 'golf' voor de meeste opschudding gezorgd heeft, en zo typerend geworden is voor het feminisme. De eerst golf was ook erg vernieuwend. Er werd gestreden voor burgerlijke gelijkheid tussen de man en de vrouw. Dit is toen voor een deel gelukt. De belangrijkste verandering die deze golf teweeg gebracht heeft is het vrouwenkiesrecht.
In de tweede golf werd er nog een schepje bovenop gedaan. Vrouwen wilden niet alleen dezelfde rechten als mannen, ze wilden ook hetzelfde gezien, en behandeld worden. Ze wilden een zelfstandig subject worden, zoals de man, en geen object meer zijn dat de man dienstbaar moest zijn. De naam die het meest genoemd wordt in verband met deze tweede golf van het feminisme is Simone de Beauvoir. Haar bekendste uitspraak is dat vrouwen niet als vrouw geboren worden, maar tot vrouw gemaakt. Bij de geboorte zou er geen enkel verschil zijn, het verschil tussen mannen en vrouwen wordt gevormd door de (mannelijke) maatschappij. Met haar boek 'de tweede sekse' kwam ze op voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Waarschijnlijk heeft zij op deze manier haar bijdrage gehad aan de 'stereotype feminist'.
Inmiddels is er een derde golf (geweest), toch denken we bij feminisme nog altijd het eerst aan dingen als abortus en de anticonceptie-pil. Ik denk dat dit komt omdat deze golf niet zozeer strijdt voor verandering, maar wijst op een bepaald standpunt.

Ook deze naam moet genoemd worden: Luce Irigaray. Waar Simone de Beauvoir het verschil tussen mannen en vrouwen uit de wereld wilde helpen, benadrukt Luce Irigaray juist de eigen identiteit van de vrouw. Als vrouwen willen zijn zoals mannen, is de man blijkbaar toch beter dan de vrouw, waarom ga je een broek dragen, in plaats van je man een rok aan te trekken? Vrouwen hebben juist eigenschappen die mannen nooit zullen kunnen bereiken, ze hebben hun eigen kracht.
Persoonlijk kan ik me in deze benadering veel beter vinden. Waarom zouden we gelijk willen zijn aan mannen, we zijn niet voor niets na al die jaren evolutie nog steeds anders. Vrouwen hebben hun eigen kwaliteiten, en zullen daar mee moeten leven, dan kunnen we daar ook maar beter trots op zijn, in plaats van ze te verwaarlozen in onze 'race tegen de man'.

Dan wil ik tenslotte nog even stilstaan bij de terechtheid van het feminisme. Ik heb het dan niet alleen over acties, maar over de hele tendens van vrouwen die steeds meer gelijk worden aan de man. Mensen zetten hier hun vraagtekens bij, maar kijk eens hoeveel vrouwen er twintig jaar terug in het bedrijfsleven waren, en hoeveel dat er nu zijn. Er is zelfs veel ophef over geweest toen de KPN een aantal topfuncties alleen beschikbaar stelde aan vrouwen. Het lijkt wel de omgekeerde wereld!
Maar moeten we hier nu als mens blij mee zijn? Wie weet was er op dat moment wel een man die perfect geschikt was voor een van deze functies... Er is nu eenmaal verschil tussen mannen en vrouwen. Er zijn dingen waar de gemiddelde vrouw beter in is, maar er zijn ook dingen die mannen nu juist over het algemeen beter kunnen. Maar we moeten bedenken dat dat niet belangrijk is. Als we (bijvoorbeeld) een bepaalde functie openstellen moeten we niemand uitsluiten op basis van algemene kenmerken (geslacht, huidskleur, lengte, etc.) maar we moeten kijken naar zijn of haar persoonlijke kwaliteiten. We zijn tenslotte misschien wel man of vrouw, maar we hebben ook blauwe of bruine ogen. We zijn vooral een individu, met eigen vaardigheden en kwaaltjes. Daar moeten we op letten. De scheiding tussen man en vrouw hoeft niet te bestaan, we zijn immers allemaal mensen.



Bronnen:
http://www.volkskrant.nl/economie/article1307239.ece/KPN_topfunctie_alleen_voor_vrouw
http://nl.wikipedia.org/wiki/Feminisme
'Het oog in de storm' door Ellen Geerlings
Aantekeningen tijdens de les

Geen opmerkingen:

Een reactie posten